حمل و نقل

حمل و نقل ترکیبی چیست ؟

حمل و نقل ترکیبی یا چند وجهی چیست ؟

 

 

ترابری در تبریز ترابری شهرام ترابر :

 

حمل و نقل ترکیبی به معنی ترانزیت یا حمل کالا با استفاده از دو یا چند وسیله نقلیه از قبیل کشتی ، هواپیما ، قطار و کامیون می باشد . این شیوه ترابری را با نام حمل و نقل چندوجهی نیز می شناسند .برای مثال ارائه خدمات درب به درب برای محمولات کانتینری از طریق ریل و سپس از طریق جاده روشی ترکیبی در باربری کالا محسوب می شود . خدمات دیگری که با این روش ارائه می شوند عبارتند از سرویس های حمل و نقل چندوجهی به تمام نقاط گمرک داخلی ، ترانزیت خارجی به کشورهای عضو  CIS ( جمهوری آذربایجان ، ارمنستان ،ازبکستان ، بلاروس ، تاجیکستان ، روسیه ، قرقیزسستان ،قزاقستان ، مولداوی ) ، عراق ، افغانستان و سایر کشورها .

ساختمان حرفه ی حمل و نقل بین المللی تشکیل شده از زیرشاخه های فروانی است که جنبه های مختلف آن از قبیل ابعاد کالا ، قوانین و مقررات ، انبارداری ، تکنولوژی و بسته بندی را که ایجاد شرایط مناسب برای حمل با وسایل نقلیه را میسر می کند ، مورد بررسی قرار می دهد .

بخش حمل و نقل یکی از مؤلفه‌های اصلی زنجیره تامین در جوامع رشد یافته می باشد و از عوامل موثر بر فراوانی نماگرها اقتصاد خرد و کلان کشور محسوب می‌شود . توسعه متوازن بخش باربری در تمامی شیوه‌ها و بهره‌برداری مناسب از آن به عنوان پیش‌نیاز توسعه بخش‌ها در کل به افزایش امنیت ملی می‌انجامد و زمینه ساز توسعه سیاسی و اجتماعی نیز خواهد شد.
‌حمل و نقل چند وجهی یا ترکیبی یکی از مصادیق گسترش زیرساخت‌های مورد نیاز برای توسعه خدمات تجارت خارجی و ترانزیت بین المللی و داخلی می باشد . حمل و نقل ترکیبی در هر کشور واسطه ی داد و ستد صنایع آن کشور است که چرخ تولید را به حرکت درآورده و موجبات توسعه کسب و کار و اقتصاد در جامعه را فراهم می کند . اگر پایه ی مناسبی برای حمل و نقل چندوجهی داشته باشیم ، در مسیرهایی که با استفاده از ناوگان دریایی کوتاه تر می شوند از کشتی، در مسیرهای طولانی که امکان آن وجود داشته باشد از راه‌آهن و در مسیرهای کوتاه و خاص از حمل و نقل جاده‌ای می‌توان بهره برد.

در راستای آگاه شدن از میزان فعالیت دولت در بخش توسعه حمل و نقل ترکیبی و توجه به این سیستم حمل کالای نوین در روابط تجاری و اقتصاد بین‌المللی ، یکی از اساتید دانشگاه علم و صنعت چنین بیان داشت که با توجه به توسعه روزافزون حمل و نقل کانتینری در دنیا و ایران، استفاده از تمهیداتی مناسب برای اینکه بتوان کالاهای زیادی را به خصوص در بنادر به سرعت جابه‌جا کرد، لازم و ضروری است ؛ نیاز داریم امکاناتی را در راستای تسهیل تخلیه و بارگیری و تشریفات گمرک ایجاد کنیم.
یکی از مسائلی که برای توسعه این حرفه مفید است ، برگزاری همایش ها و اجماع افراد مسئول به منظور ایجاد تحقیقات گسترده ، جمع آوری مستندات و پیشنهادات اجرایی است . استفاده از زیرساخت های مناسب ، تاسیسات پیشرفته در مناطق بارگیری و تخلیه و تکنولوژی به روز از عوامل توسعه صنعت حمل و نقل ترکیبی می باشد .

ترابری کالا به طور کلی به 4 دسته دریایی ، هوایی ، زمینی(جاده ای) و ریلی تقسیم می شود . از آنجاییکه هیچ کنوانسیون لازم الاجرای بین المللی مشخصی که در سـطح بـین الملـل در خصوص حمل و نقل چندوجهی کالا پذیرفته نشده است ، از این رو ، تشخیص این که در یـک دعـوای حقوقی ، چه قوانین و مقرراتی قابل اعمال و یا قانون حاکم به حساب می آید ، امر آسانی نیست.
با وجود اینکه قوانین حمل و نقل بین المللی به طور خاص برای هر یک از روش های باربری لجستیک کاربرد دارند برخی از این کنوانسیونها مقررات خاصی در مورد حمل ونقل چندوجهی فراهم کرده اند لذا می توان تصور نمود که در شرایط خاصی یکی از همین کنوانسیونهاي حمل ونقل یک وجهی را در مورد دعواي مورد بحث میتوان حاکم دانست .

از مزایای حمل و نقل ترکیبی که در تجارت بین المللی و زنجیره حمل و نقل نقش دارد در حوزه ی کاهش زمان و نقاط جابجایی کالا می توان به کاهش زمان اتلاف در ترابری کالا ، کاهش خطرات آسیب به بارو دزدی یا مفقودی کالا ، بهره گیری شرکت باربری از توانمندی های ارتباطی و عملیاتی ، کنترل لحظه به لحظه کالا در طول مسیر اشاره کرد .

قیمت های حمل و نقل بین المللی کالا با توجه به حجم سفارش شما ،و طریقه ی حمل آن ، نوع تحویل و مقصد ترابری و مبدا انتقال تعیین می شوند . اینکه محموله از طریق کدام یک از روش های حمل و نقل چندوجهی از جمله دریایی ، هوایی ، ریلی و زمینی(جاده ای) ارسال می شود ، هزینه ی برداشت بار از کارخانه تا محل تحویل کالا چگونه محسابه می شود ، اینکه آیا هزینه های انبار داری و ورود به مقصد در آن لحاظ گشته است و اینکه آیا هیچ ضمانتی برای تحویل به موقع کالا وجود دارد از موارد قابل توجه در برآورد قیمت های حمل کالا محسوب می شود .

شهریار افندی‌زاده ، نماینده ویژه دولت در امر ترانزیت و رئیس سازمان راهداری دولت دهم ، دارای مدرک دکترای مهندسی حمل و نقل و ترافیک از دانشگاه کارلتون (کانادا) بوده و هم‌اکنون به عنوان استاد در دانشگاه‌هایی نظیر علم و صنعت به تدریس می‌پردازد.

وی در این خصوص بر این باور است که قطعاً ‌اگر بخواهیم تخلیه و بارگیری و انبارداری، در بنادر انجام شود، طبیعتاً نیازمند فضاهای زیادی هستیم که البته این فضا امکانات و ظرفیت ما را در عبور و جابه‌جایی کاهش می‌دهد ؛ مهم‌ترین مشکلی که امروزه بنادر ساحلی به علت رشد سریع استفاده از کانتینر در حمل و نقل دریایی با آن مواجه هستند، فقدان فضای کافی به منظور ساخت انبار و همچنین نبودن دسترسی مطلوب به مقاصد کالا به علت استفاده از شیوه‌های سنتی انتقال کالا است.

با استفاده از حمل و نقل ترکیبی می توان این امکان را در بنادر خشک برای استفاده ارزان از این سیستم‌ها و رشد اقتصادی فراهم کرد . در این راستا متناسب با دستورالعمل های تهیه شده، سعی شده است با ارگان‌هایی که با حمل و نقل چندوجهی مرتبط هستند نظیر سازمان راهداری و حمل و نقل جاد‌ه‌ای، سازمان بنادر و دریانوردی، گمرک جمهوری اسلامی ایران، شرکت راه‌آهن و از این قبیل هماهنگ شود تا ارکانی شوند برای تصمیم‌گیری اینکه چگونه یک بندر خشک می‌تواند حمل و نقل ترکیبی را پیشرفت و توسعه دهد. در کشور ما با توجه به قانون برنامه پنجم و موضوع افزایش ظرفیت و راندمان وضعیت فعلی ، امکان توسعه حمل و نقل ترکیبی فراهم شده و جزو وظایف دولت در خصوص جذب سرمایه‌گذاری بخش خصوصی است.

ایشان بر این باور است که در مسئله ی احداث بنادر خشک ، توجه به چندین نکته ضروری می نماید ؛ اول اینکه بنادر در نزدیکی مراکز تولید و مصرف باشند یعنی کالا در کوتاه‌ترین زمان شرایط توزیع و مصرف داشته باشد ؛ در اولویت دوم سیستم‌های حمل و نقل بار باید بتوانند به این بنادر خشک متصل شوند ؛ البته جاده‌ها که قطعاً به این بنادر متصل می‌شوند اما اتصال خط‌آهن هم به این درایو‌ پورت‌ها بسیار مهم است؛ در همین راستا، دستورالعملی تهیه شده است که «پیشنهاد احداث و بهره‌برداری از پایانه‌های ترکیبی» نام دارد؛ در این دستورالعمل، سرمایه‌گذار بخش خصوصی این امکان را دارد که با فضای فراهم شده که قطعاً به مراکز تولید و صنعت هم نزدیک است، رشد کند، اما این فضا نیازمند انواع حمل و نقل و زیرساخت‌های پایه ای است که نمونه آن اتصال شبکه‌های ریلی و جاده‌ای مناسب است.

اهداف اصلی پروژه ها و طرح های فعلی متوجه ترانزیت کالا در مسیرهای اصلی کریدور شمال – جنوب در قلمرو ایران است‌. با ترکیب سیستم‌های باربری ریلی و جاده ای ، می توان حمل و نقل ترکیبی را داشت ؛ هم اکنون در کریدور شمال ـ جنوب می‌توان‌ ترکیبی از ریل و جاده را ایجاد کرد . از ویژگی های مهم حمل و نقل در کریدور شمال – جنوب امکان ایجاد فضای حمل و نقل چند وجهی و ترابری سریع، ارزان و ایمن کالا بین آسیا و اروپا است؛ ضمن آنکه تقاطع‌های متعددی با گذرگاه‌های موجود بین کشورهای آسیای میانه و اروپا از جمله کریدور تراسیکا دارد که موجب توزیع مبادلات شمال - جنوب و شرق - غرب می‌شود. از دیگر امکاناتی که در این مسدله وجود دارند اینست که از طریق پایانه‌های مرزی، می توان حمل و نقل ترکیبی داشت و به جای آنکه در پایانه‌ها انبار سازی کنیم، برای کالاهایی نظیر سوخت و از این قبیل، می‌توان اجازه داد که از پایانه با شرایط عبور کنند، به داخل کشور آمده و در آنجا مکان‌هایی ایجاد شوند تا تمام امور گمرکی و مسائل مختلف دیگر انجام شود.

در آنجا ترکیب با کانتینر می‌تواند ‌شبکه ریلی یا جاده‌ای باشد، بنابراین بنادر و پایانه‌ها باید محلی برای عبور باشند و به هیچ عنوان نباید تشریفات گمرکی، چک کردن استانداردها، انبارداری در کنار پایانه‌ها رخ دهد، زیرا امروزه این روش منسوخ شده است.

انقلاب کانتینر یکی از روش های ارائه خدمات بهتر حمل و نقل ترکیبی می باشد .

 حمل کالا با کانتینر :

کانتینر ها انواع مختلفی دارند . انواع کانتینر همچون کانتینر چادری ، 20 فوت (6 متری)، 40 فوت (12 متری) و غیره ، برای حمل بار به صورت دریایی ، هوایی ، زمینی(جاده ای) و ریلی استفاده می شوند .

اطلاعات مشخصات ، قیمت و فروش کانکس و کانتینر ها را می توانید با ما پیدا کنید . این کانتینر ها به صورت نو و دست دو به فروش می رسند . البته این واژه به کامیونی که چنین جعبه‌ای را حمل می‌کند نیز اطلاق می‌شود. ترابری با استفاده از کانتینر برای محافظت از کالا و اجناس می باشند . مراحل تخلیه و بارگیری را ساده می کنند و در برابر سرقت از آن محافظت می کنند . محموله های ترابری لجستیک مانند خوارکی مثل روغن ، محمولات سوختی مثل گاز مایع و مواد اولیه مانند چوب ، آهن و ... با توجه به جنس و شرایط نگه داری بسته بندی و انبارداری می شوند و توسط فورواردر ها آماده ارسال می شوند .

ترانزیت یا حمل و نقل بین المللی کالا به علت طولانی بودن فاصله به محافظت و نگهداری در شرایط محیطی مناسب با شرایط کالا نیاز دارند . برای مثال برای ترانزیت گوشت به صورت صادرات یا واردات به کانکس و اتاق های ایزوله که دمای پایینی را حفظ می کنند احتیاج داریم . مجتمع ماموت یکی از سرویس دهنده های این حوزه در ایران می باشد .

تعدادی از وبسایت هایی که در حال حاضر مشخصات ، قیمت و فروش کانکس ها را ارائه می دهند عبارتند از :
winworld.ir ، depoco.ir ، tehranconex.com ، mamisconex.com ، portcontainer.ir ،mammutco.com

خدمات حمل و نقل ترکیبی امروزه به طور رایج توسط شرکت های حمل و نقل بین المللی انجام می شوند . البته خدمات ترخیص گمرکی ، فورواردی وکریری نیز با توجه به شرح وظایفشان در ارسال کالا و محصولات نقش کلیدی دارند . یکی از مراحلی که در ترانزیت کالا دارای اهمیت است بیمه ی اشیاء و بار ارسالی می باشد . راهنامه و بارنامه نیز به همین شکل به علت مسائل امنیتی و اقتصادی از اهمیت خاصی برخوردار هستند .

وبسایت حمل کالا دات کام ارائه کننده اطلاعات حمل و نقل بین المللی و داخلی ایران و سرویس های مرتبط برای بازدیدکنندگان محترم می باشد . برای اطلاعات بیشتر در این زمینه به بخش مقالات رجوع کنید .

 و تمام .

ترابری در تبریز ترابری شهرام ترابری . 

 

بیشتر بدانید :

 

بارنامه ریلی چیست ؟

اسیب شناسی حمل و نقل هوایی :

دانستنی های ترابری ریلی :

مزایای ترابری :

وظایف شرکت های ترابری :

ترابری در نقاط مختلف جهان :

 

 

 

 

 

 

بالا
error: Content is protected !!